Her er din guide for, hvordan du kan bidrage til et open source projekt. Guiden kommer fra Open Source Guides, og OS2 har sidenhen oversat den til dansk med nogle ændringer hist og her. Guiden er lavet til begyndere såvel som veteraner udi open source.

INDHOLDSFORTEGNELSE

Hvorfor dog bidrage til open source?

Hvad betyder det at bidrage?

Anatomien af et open source projekt

Find et projekt at bidrage til

En tjekliste før du bidrager

Klar til at bidrage?

Hvad sker der efter du har bidraget?

Hvorfor dog bidrage til open source?

Der er mange grunde til at bidrage til open source. For open source kan være en givende måde at lære, undervise og opbygge evner inden for stort set alt. Her er en liste over nogle af grundene til at bidrage til open source:

• Styrke eksisterende evner
    • F.eks. kodning, design af brugergrænseflade, grafisk design, at skrive og organisere.
  • Møde mennesker med ens interesser
    • Open source projekter med venlige mennesker kan bygge stærke relationer.
  • Undervisning af ens selv og andre
    • Når du arbejder med andre, vil du uden tvivl komme til tidspunkter, hvor du må bede om hjælp eller hvor andre beder dig om hjælp.
  • Dyrke sit ry (og sin karriere)
    • Da al open source er offentligt, er open source en gratis platform til at vise, hvad du kan.
  • Styrk dine ledelseskompetencer
    • Open source metoden giver mulighed for at øve ledelseskompetencer med håndtering af konflikter, organisering af mennesker og prioritering af arbejdsbyrden.
  • Det er empowering at skabe en forskel
    • Det kan være en lille ting, der ikke fungerer på en website, og som du ændrede. Selv den lille ændring er med til i sig selv at skabe følelsen af at have indflydelse og autonomi i eget liv.

Hvad betyder det at bidrage?

Det er nemt at tænke, at alt i open source handler om kode. Det behøver det ikke. Der er andre elementer af projektet, som nemt bliver overset. Så hvad kan man bidrage med?

• Kodning (ja); Ret fejl, skab nye features og gennemse andres kode
  • Skrift; Lav dokumentation, nyhedsbrev og/eller tutorials for projektet
  • Design; Gå i krig med layout og brugervenlighed
  • Organisering; Ryd op i projektets issues, hold det pænt og stil opklarende spørgsmål
  • Events; Afholdelse af workshops, sammenkomster og konferencer

Og husk open source behøver ikke være software, selvom det ofte vil være hos OS2.

Anatomien af et open source projekt

Selvom alle open source fællesskaber er forskellige, er der stadig visse fællestræk. I et typisk open source fællesskab er der følgende roller:

Author: Personen, personerne eller organisationen der skabte projektet

Owner: Personen eller personerne der har administrativt ejerskab over organisationen/repisitory’et (det behøver ikke at være den samme som forfatteren)

Maintainers: Bidragsgivere der er ansvarlige for at drive visionen og lede de organisatoriske aspekter af projektet.

Contributors: Alle der bidrager med noget til projektet

Community Members: Folk der bruger projektet og som måske er aktive i samtaler og kommer med deres holdning.

Med dokumentationen kommer en række udtryk, som er værd at kende, inden man begiver sig ud i et open source projekt:

LICENSE: Per definition skal alle open source projekter have en open source licens – hos OS2 er det MPL og CC-BY-SA.

README: Instruktionsmanualen der velkommer nye til fællesskabet. Det forklarer, hvorfor projektet er brugbart og hvordan man kommer i gang.

CONTRIBUTING: Mens READMEs hjælper til at forstå, hvordan projektet skal bruges, så forklarer CONTRIBUTING dokumenter, hvordan man bidrager til projektet. Det forklarer, hvilken slags bidrag er nødvendige og hvordan det at bidrage foregår. Men ikke alle projekter har CONTRIBUTING dokumenter.

CODE_OF_CONDUCT: Et adfærdskodeks sætter reglerne for opførsel og er med til at sikre et behageligt miljø. Ikke alle projekter har en CODE_OF_CONDUCT file. Men OS2 har et fælles code of conduct.

Anden dokumentation: Der kan være yderligere dokumentation, som f.eks. tutorials, governance politikker osv.

For at få et fuldt billede af projektet er det en god idé at gå i arkiverne. Det vil give dig et godt billede af, hvordan fællesskabet tænker og virker.

Issue tracker: Hvor folk diskuterer noget relateret til projektet

Pull request: Der hvor folk diskuterer og gennemser de ændringer, der er i gang

Diskussionsfora/mailing lists: Nogle projekter bruger kun issue tracker til al samtale, men andre bruger flere/andre kanaler.

Synchronous chat channel: I nogle projekter bliver der brugt chat kanaler for almindelig samtale, samarbejder og hurtige udvekslinger.

Find et projekt at bidrage til

OS2 har flere produkter og projekter, som du kan bidrage til. Du finder backloggene på OS2s Jira. Du skal have en brugerkonto for at kunne tilgå projekternes backlog, men det er ikke noget problem at få. OS2s Jira bruges til at styre igangværende udviklingsprojekter og udviklingsønsker. Du kan finde mere om Jira på OS2viden. OS2s Code of Conduct er gældende på Jira.

Der er mange muligheder i OS2s portefølje, derfor er det smart at starte med det, der er tæt på dig. Det, du bruger eller har planer om at bruge.

Når du tager en tur igennem det projekt, du har valgt, så kig efter hvad der kunne være bedre og hvad der slet ikke virker. Open source er ikke en eksklusive klub, men et begreb for at se verdens problemer med et problemløsningsperspektiv.

Det kunne f.eks. være at du gennemlæste en README og fandt et dødt link eller en stavefejl. Det kunne også være, at du er ny bruger og fandt noget, som du synes burde være i dokumentationen. I stedet for at ignorere det eller spørge en anden, om de kan ordne det, kan du engagere dig selv i at ændre eller rette op på fejlen. Det er det, open source handler om.

En tjekliste før du bidrager

Denne tjekliste hjælper dig med at se, om projektet er egnet til og modnet nok til at modtage dine bidrag. Se på licens, aktivitet, issues, pull requests og fællesskabs kultur.

• Har det en open source licens? Det kan du typisk se i en fil kaldet LICENSE i the root of the repository.
  • Hvornår var den sidste forpligtende aktivitet på master branch?
  • Hvor mange bidragsydere har projektet?
  • Hvor ofte bidrager folk?
  • Hvor mange åbne issues har projektet?
  • Besvarer maintainers hurtigt på åbne issues?
  • Er der aktiv diskussion på åbne issues?
  • Er der nye issues?
  • Bliver issues lukkede?
  • Hvor mange pull request ser der?
  • Besvarer maintainers hurtigt på åbne pull requests?
  • Er der nye pull requests?
  • Har være været et merge af pull requests fornyelig?